26. Radiotherapie x15

Gepubliceerd op 4 april 2023 om 12:25

Ik neem je in deze blog mee door de hele periode van de bestralingen. Ik probeer mijn verwondering, gevoel en de dingen die ik opmerk zo goed mogelijk te omschrijven zodat jij je daar een voorstelling van kan maken. Oke, here we go!

Begin februari, 3 weken na de operatie, werden we verwacht voor de intake van de radiotherapie, zoals je in de vorige blog al kon lezen. Dagen daarna mocht ik komen opdraven voor het maken van een CT-scan. Die scan maken ze om te zien waar al mijn organen liggen, hoe het te bestralen gebied eruit ziet, maar ook om te berekenen of er niet teveel schade aan die organen aangericht wordt met de bestraling. Dat begint met wederom een keer infuusprikken, want er is een contrastmiddel nodig om bepaalde delen goed zichtbaar te maken. Na 10 minuten wachten mocht ik naar de scanruimte. De CT-scan is gereed, de ‘mammaplank’ lag al klaar. Ik mag gaan liggen. Met mijn billen tegen een soort driehoekig  balkje en mijn hoofd in de hoofdsteun. Die bleek alleen nog niet goed ingesteld staan, dus mocht ik weer van de tafel af, gehannes! 

Opnieuw: erop klimmen, billen tegen het balkje, hoofd in de hoofdsteun, kussen onder mijn knieën, armen in de armsteunen boven mijn hoofd. Ze zetten laserstralen aan om te kijken of ik recht lig. De verticale laser over mijn neus, tussen mijn borsten door tot de navel. De horizontale laser recht over mijn borsten. En een extra laser check voor de oksel. Ook plakken ze een ijzerdraadje op de hechting rechts, zodat dat litteken goed zichtbaar wordt op de scan en ze weten wat dat is.

Vervolgens checken ze het infuus. Werkt niet. Huh? Wat gek. Hiervoor wel. Arm weer uit de steun, verpleegkundige er weer bij, nog een keer checken: werkt wel! Hm. Wat blijkt, doordat mijn arm in een knik boven mijn hoofd ligt, loopt de vloeistof niet door het slangetje. Dus daar komt de tape! Het infuus wordt strakker op de huid getrokken en vast getapet met pleistertape. Het lijkt een soort lift van de arm huid. En dan werkt het wel. Arm weer in de armsteun. Nu moet ik zo stil mogelijk blijven liggen. Dan word ik de scan ingeschoven. We oefenen de adem-inhoud-methode een keer en dan gaan we echt scannen. Eerst een algemene scan voor het totaalbeeld. Daarna de scan voor de deelgebieden / in plakjes. Daarvoor komt de verpleegkundige terug om de contastvloeistof in te spuiten. Ze zegt nog grappend: die vloeistof ga je wel voelen. Nou en of! Een seconde na het inspuiten voel ik al warmte: 1. op mijn schaamlippen - alsof je in je broek plast, 2. in mijn handpalmen die extreem warm werden, 3. in mijn onderbuik en 4. warme wangen. Hoort erbij blijkbaar.

 

Wanneer de scan klaar is moet ik vooral stil blijven liggen. Ik wordt het apparaat weer uitgeschoven. De verpleegkundigen komen er weer bij en zetten puntjes op mijn lichaam: twee links, twee tussen en twee rechts naast mijn borsten en twee in de rechteroksel. De volgende mededeling was: “zo nu ga ik even de tattoo-pen klaarmaken”. Binnen 2 minuten ben ik de niet-zo-trotse eigenaar van 8 tattoo’s! Top.

 

Een week later is het tijd voor mijn eerste bestraling. Net voordat we naar binnen lopen ben ik een beetje zenuwachtig. Ondanks de goede uitleg, weet je toch niet helemaal wat je precies kunt verwachten. Ik was snel aan de beurt. Werd begeleidt naar een kleedkamertje, mocht mijn bovenlijf ontbloten. Daarna werd ik opgehaald. Gelijk rechts uit het kleedkamertje is de controlekamer. Vanuit daar houden ze mij dadelijk in de gaten. We lopen links door een gang die in de bocht naar rechts draait. Daar staat het apparaat. Ik mocht gelijk weer op de tafel gaan liggen. In dezelfde houding als op de CT-scan. Ik word recht gelegd, de lasers gaan aan. Een groene en een rode. Op de millimeter moet ik recht liggen. Dan schuiven ze twee schotten aan weerszijden uit. Die zijn nodig voor de controle scan op dit apparaat. We doen de ademhalingsoefening, met ingehouden adem doen ze een laatste controle. En dan gaan ze weg. Ik moet muisstil blijven liggen. Hmm mijn schoenen irriteren, maar ook die moet ik stil laten liggen. Dan gaan we beginnen; haal adem, blaas uit, haal adem, blaas uit, haal dieper adem en houd vast. Eerst de scan.. poe die duurt lang, stiekem twee teugen extra lucht genomen na 22 seconden. Gelukkig was de scan goed en verschuiven ze mij met tafel en al nog ietsje zodat ik echt recht lig. Daarna begint het echt! Weer de adem inhouden, het apparaat begint te knetteren (alsof je statisch geladen bent) en te zoemen. Dan draait het langzaam om je heen. In mijn geval bestralen ze in 6 delen, zodat ik iedere keer genoeg tijd en rust krijg om mijn adem goed in te houden. De 5 volgende keren telde ik de seconden mee tijdens het adem inhouden. Dat geeft mijn hersenen wat te doen. Maar de daadwerkelijke bestralingen gingen veel sneller. Toen was het alweer klaar. Al met al stond ik na 20 min weer buiten. Alle 14 andere keren gingen ongeveer gelijk aan het zojuist beschreven ritueel.

Hoe werkt het apparaat?

Je gaat liggen. Ze checken hoogte, breedte, lengte aan de hand van de tattoopuntjes. Dan zetten ze het apparaat klaar voor de scan. Dan beweegt de tafel omhoog naar de beginpositie. De bestaalunit beweegt helemaal naar rechts. Deze scant in 27 seconden om te checken of je goed ligt. Dan controleren de medewerkers die scan en zorgen ervoor dat je echt recht ligt. De tafel beweegt altijd nog iets om mij exact goed te leggen.

 

Dan zetten ze het apparaat klaar voor de bestraling. De unit begint altijd recht boven mij. Ik kan in de ‘kop’ kijken en zie de lamellen (zo worden de dunne schijfjes in het apparaat genoemd) verschuiven tot allemaal verschillende posities. Vervolgens de ademhalingsinstructie. 2 sec na het vasthouden van de adem begint de bestraling. Eerst een soort statisch geknetter en dan slaat het aan. Dat lijkt op een continu geluid van een fax apparaat (yes I know ik word ook oud) en begint te bewegen. In mijn geval naar links. Na 18-20 sec is het eerste deel klaar. Dan hoor ik de lamellen weer anders positioneren, weer ademhalingsinstructie en de bestraling zo’n 20 sec naar links. Nog 3x. Vervolgens nog 2x terug naar links en dan is het klaar.

Die lamellen bewegen ook tijdens de bestraling mee omdat vanuit iedere hoek dat het apparaat draait het bestralingsgebied net anders is. Dus dat gebeurd heel nauwkeurig. Je wilt immers geen gebied bestralen wat niet nodig is.Vanaf bestraling 5 merk ik wel dat ik steeds meer vermoeid raak. Vooral van alle prikkels. Precies wat de radioloog vooraf al zei. Iedere dag op de klok kijken, tijd in de gaten houden, op tijd aanwezig zijn, uitkleden, in de koele ruimte op een uber harde ‘plank’ gaan liggen, recht gelegd/ gesjord worden door twee verpleegkundigen, ademhalingsoefeningen, het draaiende apparaat om je heen, het gezoem, geknetter, lawaai om je heen. Proberen te concentreren op je ademhaling, weer van de plank af, omkleden en naar huis. Slechter slapen door de anti-hormoonmedicatie. En de andere ongemakken van die hormoontherapie komen nu verder tot uiting (na 8 weken slikken) bijvoorbeeld: gewichtspijn (ik voel mij 80 af en toe), droge slijmvliezen (en dus dunnere huid die snel kapot knapt - ook leuk voor down under).

Wat is dat nou eigenlijk bestralen?

Bestraling = aanpassing van het dna van je cellen. De cellen worden zo beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen, of dat hun stofwisseling ontregeld raakt. Handig voor kankercellen, minder leuk voor gezonde cellen. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kankercellen. 

 

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Dit zijn onzichtbare stralen, elektromagnetische golven, waarmee ook röntgenfoto’s worden gemaakt. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor). Maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels.

 

Dat gezonde weefsel kan dan ook beschadigd raken. Dit kan deels herstellen, maar ook blijvende schade hebben. Dit hoeft zich niet gelijk na de bestraling te openbaren, maar kan ook na 5 jaar pas ontstaan. Zo heftig is bestraling eigenlijk. Niet perse op het moment zelf, maar je weet nooit of er nog voelbare schade gaat ontstaan de komende jaren.

 

Bijvoorbeeld:

  • in het bestaalde gebied wat een hoge dosis bestralingen heeft gehad gaat een deel van de kleine bloedvaatjes verloren. Hierdoor kan de huid slechter doorbloed raken (en stugger zijn).
  • Zijn je lymfeklieren bestraald? Dan kan je lymfestelsel minder goed werken. Daardoor kunnen ze minder goed vocht afvoeren en kan dat ophopen (lymfoedeem). Zelfs dat kan na een aantal jaren nog ontstaan.
  • Bij mijn bestraling van de borst is ook een deel van de longen geraakt. Daardoor kan er littekenweefsel ontstaan. Daardoor is een kriebelhoest of kortademigheid mogelijk, maar ook een soort longontsteking.

Terug naar het heden. Inmiddels zijn de bestralingen alweer 4 weken achter de rug, wanneer ik dit schrijf (4 april). Ik heb wat stappen gemaakt om mijzelf te helpen. Een psycholoog gezocht, energetische therapie, veel rusten en dingen doen die niet te veel energie kosten. Ondertussen kwam de heftige griep van dit jaar ook voorbij.

 

Ik merk dat mijn energie een heikelpunt is. Ik kan niet goed inschatten hoeveel ik heb, wanneer het bijna op is, wat eigenlijk net niet meer kan. Hopelijk ga ik daar de komende periode wat meer grip op krijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Gerrie
een jaar geleden

Wow, ik kwam gisteren via Facebook deze link tegen en heb bijna aan 1 stuk alle berichtjes gelezen en wat kwam dat binnen!
Als of ik over mezelf aan het lezen was en alles herbeleef!
Maandag 10 januari 2022 kreeg ik de diagnose borstkanker! (43 jaar)
Het komt bij ons in de familie veel voor, mijn moeder ook tot 2x toe!
Ook dna laten onderzoeken maar tot nu toe geen dna gerelateerd en dus gewoon pech!
Wel elke 2 jaar controle, maar deze keer zelf iets gevoeld!
Wat een rollercoaster en wat word je geleefd!
Ik werd alleen eerst borstbesparend geopereerd, daarna 20 bestralingen en omdat de poortwachtersklier niet schoon was ook nog een chemo traject!
Maar alles zo herkenbaar!
Nu as dinsdag een controle mammografie en omdat ik toch weer iets voel in de gedane borst maak ik me toch wel enigszins zorgen!
Hoop zo niet weer het hele traject in te moeten nu ik net weer aardig het oude leven voor zover dat kan opgepakt heb!
Sinds deze week weer 15 uur in de week aan het werk!
Dus ik hoop zo dat niet alles voor niks is geweest en dat het aangedaan weefsel is door het hele traject!
We kunnen niet anders dan afwachten!
We zeiden al wel tegen elkaar mocht het wel zo zijn dan alles eraf en weg en met eigen weefsel weer iets moois er voor terug, maar ik ben echt bang voor deze stap, dus wel fijn om van jouw te lezen hoe dit ongeveer gaat!
Hopelijk niet nodig en is het loos alarm!
Ik vind dat je het mooi en duidelijk en dus herkenbaar hebt geschreven!
Bedankt!
En sterkte en succes met alles wat er nog op je pad komt!
Groetjes Gerrie